Joogabolsteri ja sen käyttö

Joogabolsteri, putkityyny, on restoratiivisen joogan harjoittajan paras ystävä. Minulta kysytään usein, millainen kannattaisi hankkia - tai voisiko sellaisen tehdä itsekin? Bolstereita on monenlaisia, joten halusin kirjoittaa tähän pienen ohjeen. Toivottavasti siitä on hyötyä sinulle.

SOME Levon-vallankumous-28.jpg

Kuvassa on saksalaisen Yogaboxin sylinterinmallinen putkityyny, pituus 65 cm ja halkaisija 22 cm.

Millainen on hyvä joogabolsteri?

Yleisin malli on pyöreä sylinterinmallinen putkityyny. Se toimii hyvin restoratiivisessa joogassa. Toinen malli on suorakulmainen tai ovaali. Tykkään siitäkin, mutta yhdeksi ainoaksi ostaisin ehkä mieluiten pyöreän tai ovaalin.

Täytteeksi sopii tattari- tai spelttiakana, joka muovautuu ja on luonnonmukaista. Toisaalta vilja-allergikolle ne voivat olla huonoja. Spelttitäyte myös alkaa vuosien mittaan jonkin verran “jauhoontua”, mikä haittaa lähinnä kun otan päälliosan pois pesua varten. Kun päälliosa on sisäpussin päällä, “jauhoa” ei leviä ulos.

Alussa myös akanatäytteinen bolsteri voi tuntua kovalta, mutta sisäpussista voi ottaa ensin täytettä talteen ja lisätä sitten kun bolsterista tulee käytön varrella tyhjempi ja lötkömpi.

Myös kapokki on luonnonmateriaalia, mutta akanoita kevyempää. Eli jos et halua nostella tai kuljetella painavia jyväbolstereita, voit tykätä kapokkitäytteestä enemmän. Niitä on hieman harvemmin tosin saatavilla kuin jyväakanatäytteisiä.

Ajan mittaan sekä jyväakana- että kapokkitäyte litistyy. Akanatäytettä voit lisätä sisäpussiin, samoin kapokkia jos tarpeen. Kapokille tosin riittää usein, että sitä vain möyhii ilmavammaksi säännöllisesti.

Lisäksi täytteenä voi olla esimerkiksi polyesteriontelokuitua. Se on joustavan kimmoisaa - ja kevyttä. Vaikka luonnonmateriaaleja yleensä suosinkin, voin lämpimästi suositella brittiläisen Mandukan polyesteriontelokuitutäytteisiä laadukkaita bolstereita. Täytteestä 30 prosenttia on sentään kierrätettyä. Erityisesti tykkään heidän suorakaiteen mallisesta “rectangular”-bolsterista.

Huom. Mandukan “Lean” bolsteri on kapea ja se sopii parhaiten näppäräksi lisätueksi asanoissa, siitä ei ole ainoaksi bolsteriksi pienen koonsa vuoksi.

Sininen Mandukan suorakaiteen mallinen “rectangular” bolsteri ja vaaleanharmaat pyöreät Yogaboxin bolsterit. Takana sininen Mandukan pyöreä bolsteri.

Omia suosikkejani

Itselläni on käytössä ollut vuosia saksalaisen Yogabox-merkin sylinterinmalliset bolsterit mallia Basic. Ne ovat 65 cm pituudeltaan ja ympärysmitta on 22 cm. Pidemmälle joogaajalle löytyy myös pidempiä bolstereita. Täytteenä on spelttiakanaa. Hinnat ovat noin 40 euron luokkaa ja verkkokaupan toimituskulut päälle.

Lisäksi olen jo pidempään käyttänyt sylinterinmallisia, kotimaisen Sarwa Yogan bolstereita. Ne ovat hyvin samanoloisia, paitsi että täytteenä on tattariakanaa ja päällinen on puuvillan sijasta ihanan tuntuista pellavaa. Ja kotimaisuus on aina plussaa. Hinta on korkeampi, noin 90 euroa. Mitat ovat 63 x 25 cm.

Sarwa Yogalta käytän myös päivittäin Pala-bolsteria, joka on levempi ja litteämpi, suorakulmainen bolsteri. Siinä on valmiiksi tattariakaan vähemmän sisällä, joten se on vielä muovailtavampi ja mukavampi kuin pyöreä bolsteri. Toisaalta se ei käy selän alle tuokesi puoli-istuvissa asanoissa, kuten Rantatuolissa, koska se menee helpommin notkolle. Yhdistelmä erimallisia toimii itselläni hyvin ja on kerrassaan suloista harjoittaa restoratiivista joogaa, kun aina löytyy sopivat tyynyt harjoitukseen.

Kaikkien näiden bolstereiden päälliosat tulisi voida irrottaa ja pestä koneessa. Useimmiten kiinnitys toimii vetoketjulla, joka laadukkaissa bolstereissa on jämäkkä eikä mene heti ensimmäisestä vetäisystä rikki. Kaikissa omissa bolstereissani vetskarit ovat olleet kunnollisia.

Kotimaisen Sarwa Yogan Pala-bolsterit ovat litteämpiä kuin pyöreät versiot, mutta niitä voi möyhiä ja käännellä sopivaan kokoon. Pellavapäällysteitä on erivärisiä. Täytteenä on tattariakanaa, kuten Sarwa Yogan pyöreissä bolstereissakin, mutta näissä on täytettä vähemmän, joten ne ovat pehmeämpiä.

Bodynovan kapokkitäytteisiä bolstereita ASANA Helsingissä. Ne ovat muodoltaan pyöreän ja ovaalin välimaastossa. Kapokki myös painuu kasaan, joten sitä pitää aina välillä möyhiä ilmavammaksi.

Suorakulmainen tai pyöreä bolsteri?

Molemmille on omat käyttötarkoituksensa, ja pelkästään jommankumman mallisillakin pärjää. Pyöreät ovat mukavia esimerkiksi selinmakuulla polvien alla. Suorakulmaiset (tai ovaalit) taas ovat mukavampia ja hellempiä selän alla tietyissä asanoissa, tai lantion alla, sillä ne ovat matalampia ja leveämpiä. Myöskin puolittain taaksenojaavissa asanoissa, kuten Rantatuolissa, ne ovat selän alla pyöreää bolsteria toimivampia, juuri leveytensä ansiosta.

Akanatäytteinen joogabolsteri tai jokin muu täyte?

Polyesteriontelokuitu on hyvin kevyttä, joten tykkään siitä silloin, kun bolstereita pitää liikutella ja kantaa mukana esim. opetuskeikoilla. Tällainen bolsteri myös tuntuu kehon alla samaan aikaan joustavalta ja tukevalta. Esimerkiksi lapsen lepoasana tai päinmakuu tuntuvat miellyttäviltä tällaista bolsteria vasten (kun taas akanatäytteinen bolsteri, varsinkin uutena, voi tuntua kovalta).

Myös lantion tai selän alla se on juuri sopiva silloin, kun jalat ovat tuolilla (Viparita karani -asana).

Kapokki on samalla tavalla kevyttä, joskaan ei yhtä pehmeää kuin polyesteriontelokuitu, mutta kuitenkin pehmeämpää kuin uusi hyvin tiiviiksi jyväakanoilla täytetty pyöreä bolsteri.

Painona kehon päällä polyesteriontelokuitu- ja kapokkitäytteisistä bolstereista ei ole iloa, sillä ne ovat siihen liian kevyitä. Tarvitsetkin painoksi joko painavan joogahuovan, akanatäytteisen bolsterin tai painotyynyn (yleensä ne on hiekalla täytettyjä ja minun makuuni vähän liian painavia, suosinkin Pala-bolstereitani tai muita akanatäytteisiä bolstereitani).

Hotellin peitosta kääritty “bolsteri”.

Millä kodin tarvikkeilla bolsterin voisi korvata?

Rullatut päiväpeitot, makuupussipötkylät, kapeat sohvapehmusteet... jopa pilatesrulla vilttiin käärittynä käy. Putkityynyn voi korvata myös taittamalla ison tyynyn kaksinkerroin ja käärimällä sen napakasti viltin sisään.

Suosittelen kuitenkin melko nopeasti restoratiivisen joogan aloitukseen hankittavaksi putkityynyä. Eihän lenkkeilyä aloittava ihmininekään lähde juoksemaan sandaaleilla. :) Lenkkitossujen ostaminen on tarpeen, koska juokseminen on niiden kanssa mukavampaa ja kätevämpää.

Ja kun alat tehdä restoratiivista joogaa säännöllisemmin, huomaat että tyynyjen rullailu vilttien sisään vie aikaa, eikä niistä aina saa niin tukevia kuin haluaisi.

Ovaalinmalliset bolsterit restoratiivisen joogan koulutuksessa Espanjassa. Merkkiä en nyt muis, mutta ovaalinmallisia löytyy Bodynova-, ChinMudra- ja Moonchild-merkeiltä.

Mistä joogabolstereita saa ostaa? Mitä joogabolsteri maksaa?

Nykyisin bolstereita saa kaikenlaisista sisustusketjumyymälöistäkin. Treeni- ja joogatarvikkeita myyvistä verkkokaupoista, kuten Pilateskauppa tai Treenikamat, löytyy eri merkkejä, sekä tietenkin merkkien omista verkkokaupoista.

Jokainen voi itse kohdallaan päättää, haluaako panostaa kotimaiseen vai ei. Putkityynyjen hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä sataseen riippuen merkistä, materiaaleista ja valmistusmaasta.

Enpä tiedä, saitko tästä blogikirjoituksesta apua bolsterin hankintaan, koska mietittäviä seikkoja on niin monta. :) Yhteenvetona kehottaisin hankkimaan ensin yhden pyöreän bolsterin haluamallasi täytteellä ja sen jälkeen toiseksi bolsteriksi joko suorakaiteen mallisen tai ovaalinmallisen.


Tulevat tapahtumat:

 
kirsi saivosalmi kirjailija jooganopettaja muotokuva.png

Kirjoittajasta

Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.

Seuraava
Seuraava

Miten helpottaa ahdistusta? Miten jooga voisi auttaa?