Restoratiivinen jooga ja joogaviltit: kolme vinkkiä
Voin paljastaa, että restoratiivisen joogan ohjaajana joogavilttien huoltamisessa vierähtää aikaa ja hikeäkin otsalle, mutta kunnon huovat ovat vaivan arvoiset. Vuosien kokemuksen perusteella jaan tässä tärkeimmät vinkkini.
Restoratiivisessa joogassa joogavilttejä käytetään paitsi peittoina myös ennen muuta tukemaan kehoa sen alla, taitoksina pään tai selän alla, rullina käsivarsien tai jalkojen alla, jne. Tai sitten painona kehon päällä. Ohut pieni viltti ei siis toimi.
Omat restojoogailut kotona voi hyvin aloittaa tavallisillakin vilteillä, ehdottomasti. Kunhan on edes jotain vilttejä, jolla tukea ja peittää kehoa ja edesauttaa rentoutumisen alkamista. Pidemmän päälle joogaviltiltä kannattaa kuitenkin edellyttää tiettyjä ominaisuuksia, jotta niiden soveltaminen harjoituksissa sujuu kätevästi ja helposti. Kunnollisilla joogavilteillä kehon saa asanoissa tuettua tukevaan mutta samaan aikaan mukavaan asentoon.
Jos joku (esimerkiksi puoliso - heh) kyseenalaistaa vilttihankintasi, voit verrata asiaa lenkkitossuihin. Jos joku käy muutaman kerran vuodessa hölkkäämässä, kengillä ei ole niin väliä. Mutta jos hän alkaa lenkkeillä viikoittain, kenkiin on pakko satsata, jotta juoksu sujuu ja kroppa kiittää.
Millainen on hyvä joogaviltti?
Isokokoinen, noin 150 x 200 senttimetriä
Paksuhko
Painava, esim. 1,5 kiloa
Itselläni on muun muassa Mandukan puuvillasekoitevilttejä, joihin sain näppituntuman ensimmäisen kerran Asana Helsingissä, jossa olen pitänyt restoratiivisen joogan ohjaajakoulutuksia. Todella hyvät jämäkät viltit, joihin ihastuin ja joihin päästään taas käsiksi syksyllä alkavan ryhmän kanssa.
Alkuun omissa uusissa Manduka-vilteissäni yllätti irtoavan nukan määrä - varsinkin kun minulla on niitä 22, niin joka paikassa oli nöyhtää. Ensimmäisen pesun jälkeen nukan irtoaminen helpotuksekseni loppui. Materiaalina on 47 prosenttia kierrätettyä puuvillaa, 23 prosenttia kierrätettyä polyesteriä, 15 prosenttia kierrätettyä rayonia, 8 prosenttia kierrätettyä akryyliä, 4 prosenttia kierrätettyä nailonia ja 3 prosenttia kierrätettyä villaa. Huovat on tehty Perussa.
Lisäksi joissakin asanoissa huomaan, että paksut kantit täytyy asetella huolella, etteivät ne jää painamaan kehoa. Mutta kaiken kaikkiaan tykkään omista Manduka-vilteistäni: Niissä on tarpeeksi painoa (1,8 kiloa) ja mielestäni kaunis kuvioitu pinta, vaikka yleisilme onkin yksivärinen. Koko on noin 170x210 cm.
Mandukalla on myös villaisia vilttejä, joista olen kuullut myös hyviä kokemuksia. Villaa ei voi pestä, mutta talvipakkasella kunnon tuulettaminen toimii villalle hyvin. Puuvillasekoitevilttienkin pesu on pienimuotoinen show: tavalliseen pyykinpesukoneeseen en isoa painavaa vilttiä uskalla laittaa, vaan käyn pesemässä itsepalvelupesulassa isoissa koneissa ja kuivausrummuissa (lempeällä ohjelmalla. Villaisessa Manduka-vilttiversioissa ei ole noita paksuja kantteja reunoissa, mikä on plussaa. Molempien Manduka-vilttityppien hinnat pyörivät 50 euron paikkeilla, eli nekään eivät ole kaikkein halvin vaihtoehto.
Joogahuovat, eri merkkejä
Muita kuin Mandukan vilttejä voi saada edullisemmin, mutta riippuu tietenkin materiaalista. Muita merkkejä on esimerkiksi Bodhi, Yogiraj, Yogabox ja Bodynova, joita löytyy verkkokaupoista.
Yogaboxin luonnonvalkoisia “Shavasana”-puuvillavilttejä omistan myös ison pinon. Ne ovat jämäköitä ja miellyttäviä käyttää. Mitoiltaan ne ovat lähes samankokoisia kuin Mandukan viltit, mutta hieman kevyempiä ja ne olen pessyt omassa pesukoneessa 30 asteessa.
Lisäksi minulla on omassa käytössä Yogaboxilta myös pehmeämpi 150x230 cm puuvillaviltti, joka tuntuu pehmeältä kuin fleece, mutta vähän tukevammalta. Samanlaisia ei enää näytä olevan heidän verkkokaupassaan tarjolla, mutta “Turning blanket”(jossa puolet ovat erisävyisiä) vaikuttaa lähes samalta. Siinä miellyttää pehmeyden lisäksi se, että reunoissa ei ole paksuja kantteja.
Lisäksi omistan Yogamatters-merkin luonnonvalkoisia luomupuuvillasta valmistettuja vilttejä, joita joskus kutsutaan myös Iyengar-vilteiksi, koska sentyyppisiä on perinteisesti käytetty iyengarjoogassa. Kooltaan ne ovat 150x230 cm, mutta ne ovat hieman ohuempia kuin Shavasana-huovat ja Mandukan huovat. Niitä voin myös suositella. Ne ovat Mandukan vilttejä hieman ohuempia, joten ne onnistuu mahduttamaan myös omaan pyykinpesukoneeseen (30 asteeseen).
Myöskin Yogiraj-viltteihin olen päässyt tutustumaan. Ne ovat puuvillaisia ja hyvin samanoloisia kuin edellä mainitut Yogamatters-merkin huovat. Yogiraj on muistaakseni ruotsalainen merkki, kun taas Yogamatters on brittimerkki.
Joogaviltti ja värin valinta
Omaan kotikäyttöön voi joogavilttiin valita kuvioita ja värikkyyttä, mutta kovin voimakkaat kuviot joogavilteissä eivät miellytä silmääni silloin kun erivärisiä kuvioita on sali täynnä - yletön kirjavuus ei rauhoita ainakaan minun hermostoani. Siksi en ole innostunut niin sanotuista meksikolaisvilteistä, joita saa esimerkiksi Amazonista ja joita jotkut ulkomaiset kollegani käyttävät. Ne ovat tosin mukavan muhkeita ja paksuja. Kirjavuuden lisäksi minua häiritsee niissä hapsut, jotka jäävät vilttiä taitellessa aina jotenkin väärään kohtaan ja painamaan kehoa.
Ohjaajakoulutusten osallistujille suosittelen melko pian joogaan suunniteltujen vilttien hankintaa ainakin omiin kotiharjoituksiin ja jos mahdollista, myös ryhmille ohjattaviin harjoituksiin. Käytettyinäkin niitä voi löytyä. Ja kuten jo mainitsinkin, jos isommalle ryhmälle hankintahinta tuntuu liian kalliilta, voit pärjätä edullisimmilla tavallisilla vilteillä ja peitoilla. Tai sitten satsaat jokaiselle osallistujalle esim. yhden hyvän ison joogaviltin ja loput 2-3 vilttiä ovat sitten halvempia.
Minulla on Mandukan ja Yogaboxin vilttien lisäksi varalla halpaketjun pienempiä, 130x170 cm fleece-vilttejä. Yhteensä pinoista löytyy erilaisia vaihtoehtoja 44 kpl… Ne riittävät suurin piirtein 14 osallistujalle.
Nörtteilemme vilttien ominaisuuksista ohjaajakoulutuksissani joskus hartaasti. :D Jos joku tuo tutustuttavaksi oman hankintansa, niin kaikki ovat innolla hypistelemässä :).
Pari lisävinkkiä restoratiivisen joogan joogavilttien valitsemiseen
Jos hankit vilttejä ison pinon esim. omalle studiollesi, niin tarkista pesuohjeesta, että konepesu on sallittu.
Villa on materiaalina ihana, mutta jotkut ovat allergisia. Varalla kannattaa silloin pitää toisenlaisia vilttejä.
Vältä hapsullisia vilttejä - ne jäävät ruttuun ja painamaan kehon alle.
Vilttirumba voi kuulostaa hullulta, ja jotkut ohjaajakoulutusten osallistujatkin ovat alussa sanoneet vilttijuttujen melkein pelottavan :). Mutta jos pääset joskus kokeilemaan, niin ymmärrät panostuksen!
Joogaviltit ja niiden huoltaminen
Vilttien pesemiseen ja tuulettamiseen tulee restoratiivisen joogan ohjaajana käytettyä aikaa. Arat hyvin vaaleat värit tuntuvat harmaantuvan studiokäytössä nopeasti ja pesukertoja tulee enemmän, joten itselläni on vaaleita vilttejä vain osa kaikista vilteistäni.
Rumpukuivaus olisi kätevä, jos pestäviä vilttejä on muutamia kappaleita enemmän, mutta harvempi joogaviltti on mahdollista kuivausrumpuun laittaa. Talvipakkasilla etenkin villaiset joogaviltit voi pyöräyttää hangessakin.
On aina helpointa aloittaa harjoitukset, kun viltit ovat valmiina oikeanlaisella, kaikki samanlaisella taitoksella. Joogafilosofian niyama-ohjeidenkin mukaan joogan harjoittajan tulee tavoitella puhtautta ja järjestystä (sanskritiksi sauca) niin omassa henkilökohtaisessa elämässään kuin elinympäristössään.
Tässä vielä video parin vuoden takaa, jossa lisää vinkkejä ja lyhyt harjoituskin.
Levon vallankumous -kirjasta löytyy kaikki keskeiset vilttitaitokset.
(Tämä postaus ei ole tuotemainos.)
Tulevat tapahtumat:
Kirjoittajasta
Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.